I Kina är man väldigt tidigt ute och gör det som påminner om historiens första bacon. Då hade man redan fött upp grisar i över 3000 år, men nu började man konservera fläskköttet med salt.
De gamla romarna har skapat egna kök under de 1300 år som det romerska riket existerade. De hade tillgång till ingredienser, tekniker och vilda kryddor från alla delar av riket, och en av rätterna som dök upp var romarnas svar på bacon. Det kallas "Petaso" och är fläsk tillagat med fikon, sedan grillat med kryddig pepparsås.
Det läckra och rökta köttet från grisens rygg skulle ha ett namn. Ordet "bacon" började ta form. Från de medeltida dialekterna med tyska och franska inslag, användes ord som "bako" och "backe", som alla betyder något med "baksida".
Nästan alla bönder i hela Europa hade några grisar på gården. Det gjorde fläsk till en tillgänglig handelsvara. Saltning och rökning är välkända konserveringstekniker och det gjorde bacon till en vanlig råvara i lantbrukarnas vardag.
Den brittiska aptiten på bacon är självklar och i baconhuvudstaden Wiltshire, där det också finns speciella bacongrisar, etableras världens första industriella baconproduktion.
Danska bönder börjar gradvis öka sin produktion av gris, nu när USA och Ryssland uppgraderar sin spannmålsexport som annars varit Danmarks viktigaste exportvara.
Kriget med Tyskland sätter stopp för försäljningen av levande grisar till Hamburg, där de vanligtvis producerade bacon. Istället förädlas köttet lokalt i Danmark och det stimulerar dansk baconproduktion. Under tiden är en växande engelsk befolkning hungriga och redo att köpa det goda danska baconet.
Danska grisproducenter tar en titt på sina kollegor i mejerivärlden, och etablerar den första samägda baconproduktionen. Det är ingen dålig idé, och det dröjer inte länge förrän flera små kooperativa baconslakterier dyker upp över hela landet - faktiskt så många att det finns runt 1900 fler kooperativa slakterier än privatägda.
Danmark vill ha världens bästa bacongrisar och i början av 1900-talet får skickliga bönder fram det som kommer att kallas den danska landrasen.
Över hela världen köpte konsumenter mat märkt med tre tulpaner.
Tulips varumärke med de tre tulpanerna var det första varumärket som registrerades i Danmark. Det var 1909. Första gången varumärket användes i ett exportförhållande var 1912 i samband med export till England.
Det danska baconet har en exakt formula och standard för hur fläsket ska saltas, skäras och rökas, för att leva upp till de höga kvalitetskraven på "Danish Bacon".
99 procent av världens baconproduktion gick nu till de hungriga britterna som åt bacon flera gånger i veckan. De har en känsla av god smak, och föredrar därför den milda, lättrökta "Danish Bacon" i den genomgående höga kvaliteten, framför de mer hårda amerikanska och kanadensiska produkterna.
För första gången i historien kan danskar gå till en baconbar, där man kan köpa äggröra med bacon för blygsamma 2,50 danska kronor.
En grupp baconglada studenter i delstaten Colorado i USA är så galna i den knapriga köttbiten att de lanserar den internationella bacondagen. De träffas för baconprovning, tävlingar eller gemensam matlagning – så länge det är MYCKET bacon på menyn. I England firade studenter i Manchester dagen i januari som en "tröst" i förhållande till de kommande tentorna.
En bacon-mani slår mot USA och Kanada med vilda recept som vanligtvis delas på sociala medier. Bacon Explosion och bacon med chokladöverdrag får internet att droppa av baconfett, och baconförsäljningen exploderar under några år. Så många som 65 procent av alla amerikaner anser att bacon borde vara USA:s nationalrätt.
Tulip Bacon fyller 125 år! I det här sammanhanget tar man det populära märket på Europatur, där baconbussen kommer till bland annat Sverige, Tyskland och Italien.
Inte ett öga är torrt sedan den första ikoniska Bacon-tröjan kom julen 2017! Tröjan är designad i stil med den klassiska och excentriska amerikanska/engelska jultröjan, och ger kulturell status till hängivna baconälskare. Varje år designas en ny bacontröja till jul.
HUR BLIR MAN EN BACONEER?
En äkta Baconeer älskar bacon och det första steget är att laga det perfek krispiga baconet. Vi guidar dig genom de mest populära sätten att tillaga bacon på.