Pizzans historia
Författaren Alexandre Dumas, bland annat känd för sitt verk "Greven av Monte Cristo" och "De tre musketörerna", beskrev pizzan och dess olika fyllningar i sin skildring av Neapel år 1843. Toppningar inkluderade olivolja, fläskkött, tomat, ost, fisk och bacon.
Margherita-pizzan, med tomater, mozzarella och basilika, sägs ha skapats 1889 i Neapel av pizzabagaren Raffaele Esposito. Han gjorde den för drottning Margherita av Savojen och använde ingredienser i de italienska flaggans färger (rött, vitt och grönt) för att hedra henne.
Med den svenska industrins framsteg anställdes 300 italienska arbetare av ett stort elektronikföretag i Västerås. De krävde varm och frasig pizza för att kunna klara av det kalla klimatet, vilket ledde till öppnandet av en restaurang med pizza på menyn bredvid deras bostäder. Men det sägs att ingen svensk ska ha vågat prova den nya exotiska rätten än.
Under 1968, öppnade de första pizzeriorna i Sverige och blev snabbt populära, särskilt bland den yngre generationen, då den avslappnade stämningen passade som handen i handsken!
Det sägs att krögaren Guiseppe Sperandio serverade sallad med strimlad vitkål i vinägrett på sin restaurang Pizzeria Piazza Opera för att hålla kostnaderna nere. Detta blev senare känt som pizzasallad och är idag en självklarhet till svensk pizza.
Svensk pizza har utvecklats över tid och har anpassats efter rådande mat- och smaktrender. Oxfilé- och bearnaisepizzan, samt kebabpizzan, var populära under 80- och 90-talet, medan dagens trend tenderar att vara mer åt det lyxigare hållet med tunn botten och finare råvaror.
Det finns många som tror att den internationella pizzadagen är den 1 januari. Men sanningen är faktiskt att den traditionella internationella pizzadagen infaller den 9 februari. Denna tradition tillkom i början av 2000-talet och firas världen över.
Tulip lanserar sina nya pizzatoppingar som gör även de mest oerfarna hemmapizzabagarna till ett pizzaproffs!
Pizzan har funnits i många år nu och har ändrats mycket genom åren. Hur tror du att framtidens pizza kommer att vara?