Ägg Benedict

Ägg Benedict

(0 st) Mitt betyg: 0

Ägg Benedict

  • 45 min
  • 1 person

Ingredienser

BRÖD & BACON
  • 4 skivor rostbröd
  • 8 skivor Tulip Bacon
  • olja
HOLLANDAISESÅS
  • 25 g smör
  • 1 st äggula
  • 2 tsk citronsaft
  • Salt
POCHERADE ÄGG
  • 4 ägg
  • ättika 12%
Skriv ut recept

Det finns flera olika berättelser om hur Ägg Benedict fick sitt namn. En av många är att en pensionerad Wall Street-börsmäklare Benedict 1894 beställde en kombination av smörad rostat bröd, pocherade ägg, krispig bacon och massor av hollandaise på Waldorf Hotel för att bota hans baksmälla. Så kan Ägg Benedict ha blivit till. En annan historia är att paret Benedict bodde på ett hotell i New York runt år 1900 och ville prova något nytt till frukost. Receptet ärvdes sedan av familjen.


Gör så här

BRÖD:
Rosta en skiva bröd på en torr panna.

BACON:
Stek baconskivor i en mycket varm panna i lite olja tills de är krispiga och gyllene. Lägg de stekta baconskivorna på en pappershandduk.

HOLLANDAISESÅS:
Smält smöret. Vispa äggula med citronsaft och salt i en stor skål, lägg över en kastrull med kokande vatten.
Vispa kontinuerligt och tillsätt smält smör. Såsen måste vara jämn under uppvärmningen, låt inte såsen koka för då skär den sig. 

POCHERAT ÄGG:
Fyll rikligt med vatten i en kastrull, vattnet ska minst ha ett djup på 8 cm. Tillsätt 1 msk ättika per 1 L vatten. 
Tillsätt inte salt till det kokande vattnet eftersom det kommer att bryta ner äggvitorna.
Knäck äggen ett i taget, först i en skål. Häll sedan ägget försiktigt i det kokande vatten. 
Låt sjuda i 3 minuter, plocka upp med en stor slev och lägg i kallt vatten. Pochera ett ägg i taget om flera ska göras.
Vitan ska vara fast och äggulan ska vara mjuk.

SERVERING:
Servera baconskivor på rostat bröd, lägg ett pocherat ägg ovanpå, häll hollandaisesås över och servera.