Baconlindad tournedos med dragonsmör

Baconlindad tournedos med dragonsmöroch pommes frites

(0 st) Mitt betyg: 0

Baconlindad tournedos med dragonsmöroch pommes frites

  • 4 t 0 min
  • 4 personer

Ingredienser

Bacon- & dragonsmör Pommes frites
  • 800 g potatis
  • Olivolja
  • Salt
Tomater
  • 8 st små tomater
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk riven gruyereost eller liknande
  • Nymalen peppar
  • Olja
  • Salt
TOURNEDOS Topping
  • Dragon
  • Persilja
Skriv ut recept

Om du vill skämma bort dig själv, vänner eller familjen är baconlindade tournedos ett riktigt bra val. Tournedos är en klassiker i det franska köket och var en favoriträtt på 60- och 70-talet. Servera med hemlagat dragonsmör, pommes frites och ugnsbakad tomat med vitlök samt riven gruyèreost.


Gör så här

BACON OCH DRAGONSMÖR:

  1. Stek bacontärningarna krispiga i en mycket het stekpanna i lite olja.
  2. Låt de stekta bacontärningarna rinna av på ett hushållspapper. Låt baconet svalna och hacka fint.
  3. Skölj, låt rinna av och hacka dragonbladen.
  4. Rör mjukt smör väl med hackad bacon och hackad dragon.
  5. Lägg det blandade smöret i en korv ca 4 cm tjock i mitten av en riklig stor bit bakplåtspapper.
  6. Rulla ihop smöret i bakplåtspappret. Ställ smörrullen i kylen eller frysen.

POMMES FRITES:

  1. Sätt ugnen på 200°C. Klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Tvätta och skär potatisen i båtar, vänd den i olivolja i en skål och strö över salt.
  3. Grädda potatisbåtarna i ugnen på plåt klädd med bakplåtspapper i ca 25 minuter eller tills de är gyllene.

TOMATER:

  1. Skala och finhacka vitlöken. Skölj och halvera tomaterna.
  2. Strö över halva tomater med hackad vitlök och riven gruyèreost och mal med salt och peppar.
  3. Lägg de halva tomaterna i en ugnsfast form. Häll i olja och sätt in dem i ugnen med potatisbåtarna ca 20 minuter.

TOURNEDOS:

  1. Skär köttet i medaljonger på ca 150 g.
  2. Vira bacon runt medaljongerna och spetsa med köttsnöre. Vi rekommenderar två baconskivor per medaljong.
  3. Hetta upp olja och smör i en stekpanna och bryn biffarna på god värme 2 minuter på varje sida.
  4. Lägg dem i en ugnsfast form och smaka av med salt och nymalen peppar.

PORTION:

  1. Ta ut tomaterna ur ugnen och ställ in formen med köttet i ugnen i 5 minuter tillsammans med potatisbåtarna när de ska gräddas.
  2. Låt köttet vila i ca 10 minuter. Ta bort köttsnöret.
  3. Servera tournedos med pommes frites och bakad tomat. Lägg dragonsmör ovanpå de varma tournedos.
  4. Strö över tomaterna med hackad dragon och persilja och servera.