Baconlindad tournedos med dragonsmöroch pommes frites
- 4 t 0 min
- 4 personer
Ingredienser
Bacon- & dragonsmör- 75 g Tulip Bacon tärnat
- 1 tsk olja
- 5 msk färsk dragon
- 125 g mjukt smör
- 800 g potatis
- Olivolja
- Salt
- 8 st små tomater
- 1 st vitlöksklyfta
- 2 msk riven gruyereost eller liknande
- Nymalen peppar
- Olja
- Salt
- 4 st medaljonger oxfilé (ca 150 g)
- 4 skivor Tulip skivat bacon
- Olja
- Smör
- Dragon
- Persilja
Gör så här
BACON OCH DRAGONSMÖR:
- Stek bacontärningarna krispiga i en mycket het stekpanna i lite olja.
- Låt de stekta bacontärningarna rinna av på ett hushållspapper. Låt baconet svalna och hacka fint.
- Skölj, låt rinna av och hacka dragonbladen.
- Rör mjukt smör väl med hackad bacon och hackad dragon.
- Lägg det blandade smöret i en korv ca 4 cm tjock i mitten av en riklig stor bit bakplåtspapper.
- Rulla ihop smöret i bakplåtspappret. Ställ smörrullen i kylen eller frysen.
POMMES FRITES:
- Sätt ugnen på 200°C. Klä en plåt med bakplåtspapper.
- Tvätta och skär potatisen i båtar, vänd den i olivolja i en skål och strö över salt.
- Grädda potatisbåtarna i ugnen på plåt klädd med bakplåtspapper i ca 25 minuter eller tills de är gyllene.
TOMATER:
- Skala och finhacka vitlöken. Skölj och halvera tomaterna.
- Strö över halva tomater med hackad vitlök och riven gruyèreost och mal med salt och peppar.
- Lägg de halva tomaterna i en ugnsfast form. Häll i olja och sätt in dem i ugnen med potatisbåtarna ca 20 minuter.
TOURNEDOS:
- Skär köttet i medaljonger på ca 150 g.
- Vira bacon runt medaljongerna och spetsa med köttsnöre. Vi rekommenderar två baconskivor per medaljong.
- Hetta upp olja och smör i en stekpanna och bryn biffarna på god värme 2 minuter på varje sida.
- Lägg dem i en ugnsfast form och smaka av med salt och nymalen peppar.
PORTION:
- Ta ut tomaterna ur ugnen och ställ in formen med köttet i ugnen i 5 minuter tillsammans med potatisbåtarna när de ska gräddas.
- Låt köttet vila i ca 10 minuter. Ta bort köttsnöret.
- Servera tournedos med pommes frites och bakad tomat. Lägg dragonsmör ovanpå de varma tournedos.
- Strö över tomaterna med hackad dragon och persilja och servera.