Baconrisotto
- 4 personer
Ingredienser
- 125 g Tulip Bacon i skivor
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 250 g champinjoner
- 2 msk olivolja
- 2 tsk finhackad rosmarin
- 1 l vatten
- 1 buljongtärning, vegetarisk eller kyckling
- 3 dl carnaroli ris
- 1 dl vitt vin
- 50 g smör
- 50 g parmesan, finriven
- flingsalt och svartpeppar
Gör så här
- Strimla baconet.
- Skala och finhacka lök och vitlök, Rensa och dela champinjoner i skivor.
- Hetta upp olivoljan i en rejäl kastrull och tillsätt olivolja, bacon, lök och vitlök. Stek tills det fått lite färg och tillsätt svampen, stek tills vätskan kokat in.
- Krydda med rosmarin, lite salt och peppar. Ta undan lite till garnering.
- Koka upp vatten med buljong och tillsätt riset med baconblandningen. Fräs i några minuter under omrörning tills riset sugit upp oljan.
- Häll ner vinet och låt det få ett uppkok, rör tills det mesta kokat in.
- Tillsätt lite buljong i taget med en soppslev. Så snart buljongen kokat in tillsätter du mer.
- Puttra på medelvärme i ca 15 minuter tills riset mjuknat men fortfarande har en rå kärna kvar. Blanda ner smöret i mindre bitar och tillsätt det mesta av parmesanen. Spar lite till dekoration och toppa med resten av baconblandningen.