Blomkålsgratäng med bacon
- 4 personer
Ingredienser
- 2 paket Tulip Bacon i skivor, 125 g
- 2 blomkålshuvud
- 170 g riven ost
- 3 dl mjölk
- 1½ dl grädde
- 1 grönsaksbuljong
- ½ liten purjolök
- Svartpeppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Dela blomkålen i stora buketter och koka dem cirka fem minuter i lättsaltat vatten. Låt rinna av i ett durkslag.
- Koka upp grädde, mjölk och mjöl tills det tjocknar i en kastrull. Rör om så det inte bränner fast i botten. Smula ner buljongtärningen.
- Riv osten, spara lite att toppa gratängen med, låt den smälta ner i såsen och smaka av med lite svartpeppar.
- Strimla purjolöken fint och lägg den och blomkålen i en ugnsfast form. Häll över såsen och strö på resten av den rivna osten.
- Ställ gratängen i mitten av ugnen. Grädda cirka 20 minuter. Låt gärna gratängen svalna lite innan servering.