Brinnande kärlekmed bacontärningar och lök
- 45 min
- 4 personer
Ingredienser
Inlagda rödbetor- 1 kg rödbetor
- Vatten
- Salt
- 75 l ättika
- 350 g socker
- 4 st hela kryddnejlikor
- 800 g potatis
- Vatten
- 2 dl mellanmjölk
- 1 msk smör
- Salt
- Nymalen svartpeppar
- 400 g bacon tärnat
- 2 tsk olja
- 3 st lökar
Gör så här
-
-
INLAGDA RÖDBETOR
- Tvätta rödbetor. Koka rödbetorna med skal och rikligt med saltat vatten i ca 45 minuter.
- Häll av vattnet och låt rödbetorna ligga i kallt vatten och svalna.
- Skär toppen och tippa av de kokta rödbetorna och gnugga bort skalet.
- Skär rödbetorna i skivor. Du kan skära rödbetorna i små tärningar istället, då kan du ge din maträtt ett annat utseende.
VINÄGERLAG
- Koka upp vinäger och tillsätt socker och kryddnejlika.
- Häll vinägerlagret över rödbetorna i ett glas. Arket ska täcka rödbetsskivorna helt. Skruva på locket och ställ de inlagda rödbetorna i kylskåpet.
POTATISMOS
- Skala potatisen och skär den i mindre bitar.
- Koka potatisen i osaltat vatten under lock tills den är helt mjuk (ca 25-30 minuter).
- Häll av vattnet.
- Låt potatisen ånga av i några minuter utan lock på pannan.
- Mosa potatisen med en potatisstöt eller gaffel.
- Koka upp mjölken.
- Tillsätt smör samt salt och peppar till potatismoset.
- Tillsätt mjölken lite i taget under vispning (potatismoset ska bli slätt och fluffigt).
BACON TÄRNINGAR & LÖK
- Stek bacon i en mycket het stekpanna i lite olja tills tärningarna är krispiga och gyllene.
- Låt de stekta bacontärningarna rinna av på ett hushållspapper.
- Häll av stekfettet i en skål.
- Torka av pannan med hushållspapper.
- Skala löken, skär den i skivor och stek dem gyllene i fettet från baconstekningen.
- Lägg upp det fluffiga potatismoset med gyllene lökskivor, stekt bacon och inlagda rödbetor skurna i mindre bitar.
- Strö över persilja och servera.
-