Flygande Jacob

Flygande JacobKlassiskt recept

(0 st) Mitt betyg: 0

Flygande JacobKlassiskt recept

  • 1 t 45 min
  • 4 personer

Ingredienser

Bacon
Kyckling
  • 15 kg kyckling
  • Salt
  • Nymalen peppar
  • Olja
Flygande Jacob
  • 2 st bananer
  • Olja
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl chilisås
Ris
  • 4 dl ris
Skriv ut recept

Flygande Jacob är en populär svensk maträtt baserad på kyckling, stekt bacon, bananer, vispad grädde, chilisås och jordnötter. Den skapades av svenske Ove Jacobsson 1970, som arbetade inom den svenska flygfraktsindustrin.


Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Gnid in kycklingen med salt och peppar och lägg kycklingbröstet uppåt på långpannegallret. Sätt in kycklingen i ugnen och stek den ca 1 timme tills den är mjuk och genomstekt.
  3. Sätt ugnen på 220 °C.
  4. Ta bort skinn och ben från kycklingen och skär köttet i mindre bitar. Pensla en ugnsfast form med olja och bred ut de stekta kycklingbitarna i formen.
  5. Dela bananerna på mitten på långsidan. Lägg de långa bananbitarna över de stekta kycklingbitarna.
  6. Rör ihop grädde och chilisås. Häll blandningen över kyckling- och bananbitarna i den ugnsfasta formen.
  7. Sätt in den ugnsfasta formen i ugnen i 10-15 minuter och grädda i 220 °C tills den är gyllene.
  8. Koka riset (se förpackning).
  9. Stek baconskivorna i en mycket het stekpanna i lite olja tills de är krispiga och gyllene.
  10. Låt de stekta baconskivorna rinna av på ett hushållspapper. Skär eller bryt de stekta baconskivorna i mindre bitar.
  11. Strö över baconbitar och jordnötter och servera med kokt ris.