Gräddbullar med knaperstekt baconströssel

Gräddbullar med knaperstekt baconströssel ca. 12 st

(0 st) Mitt betyg: 0

Gräddbullar med knaperstekt baconströssel ca. 12 st

  • 35 min
  • 6 personer

Ingredienser

  • 1 pkt Tulip bacontern
  • 12 st små kex, ex Mariekex med chokolad
  • 250 g socker
  • 115 g glukossirap
  • 75 ml vatten
  • 150 g äggvita
  • 350 g mörkchoklad
  • 35 g kakaosmör
Dekoration
  • Finhackat bacon
  • Guldströssel eller guldpulver
Skriv ut recept

Prova den okonventionella gräddbullen med knaperstekt baconströssel, perfekt kombination av sött och salt. 


Gör så här

  1. Lägg bacontärningarna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen på 200˚C i 15-20 min - tills de är helt krispiga. 
  2. Låt baconet svalna på absorberande papper och hacka i småbitar. 
  3. Lägg socker, glukossirap och vatten i en liten kastrull. 
  4. Koka upp sockerblandningen under omrörning tills temperaturen är 117 grader (mät kontinuerligt med termometer). 
  5. Vispa äggvitorna tills de blir fluffiga. Fortsätt vispa medan sockerblandningen tillsätts långsamt i en mycket tunn stråle. Vispa i ca 10 min - tills gräddbulleskummet blir segt och blankt (lättast att använda en elvisp). 
  6. Vik ner de knapriga baconbitarna i gräddbullesmeten (spara några bitar till dekorationen senare) och lägg smeten i en spritspåse med en stor rund spets. 
  7. Lägg de 12 kexen på ett galler med en ren bakplåt under och spritsa skummet ovanpå. Låt de stå i rumstemperatur i ca 30 min - tills skummet har stelnat lite på ytan.
  8. Smält chokladen och kakaosmöret i mikron eller över ett vattenbad. 
  9. Häll chokladblandningen i en liten kanna och häll långsamt och försiktigt chokladen över gräddbullarna. 
  10. Garnera med baconströssel och guldpulver.
  11. Ställ gräddbullarna i kylen tills chokladen stelnat. 
  12. Servera, ät och njut! 

 

SE I BILDER HUR DU GÖR. SMAKLIG MÅLTID:

 


Tips

Förvara överflödig choklad i en ren plastbunke  - den kan värmas upp och användas igen nästa gång du ska göra gräddbullar eller något annat med chockladtopping. 

Se receptet som video: