Gräddbullar med knaperstekt baconströssel ca. 12 st
- 35 min
- 6 personer
Ingredienser
- 1 pkt Tulip bacontern
- 12 st små kex, ex Mariekex med chokolad
- 250 g socker
- 115 g glukossirap
- 75 ml vatten
- 150 g äggvita
- 350 g mörkchoklad
- 35 g kakaosmör
- Finhackat bacon
- Guldströssel eller guldpulver
Gör så här
- Lägg bacontärningarna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen på 200˚C i 15-20 min - tills de är helt krispiga.
- Låt baconet svalna på absorberande papper och hacka i småbitar.
- Lägg socker, glukossirap och vatten i en liten kastrull.
- Koka upp sockerblandningen under omrörning tills temperaturen är 117 grader (mät kontinuerligt med termometer).
- Vispa äggvitorna tills de blir fluffiga. Fortsätt vispa medan sockerblandningen tillsätts långsamt i en mycket tunn stråle. Vispa i ca 10 min - tills gräddbulleskummet blir segt och blankt (lättast att använda en elvisp).
- Vik ner de knapriga baconbitarna i gräddbullesmeten (spara några bitar till dekorationen senare) och lägg smeten i en spritspåse med en stor rund spets.
- Lägg de 12 kexen på ett galler med en ren bakplåt under och spritsa skummet ovanpå. Låt de stå i rumstemperatur i ca 30 min - tills skummet har stelnat lite på ytan.
- Smält chokladen och kakaosmöret i mikron eller över ett vattenbad.
- Häll chokladblandningen i en liten kanna och häll långsamt och försiktigt chokladen över gräddbullarna.
- Garnera med baconströssel och guldpulver.
- Ställ gräddbullarna i kylen tills chokladen stelnat.
- Servera, ät och njut!
SE I BILDER HUR DU GÖR. SMAKLIG MÅLTID:
Tips
Förvara överflödig choklad i en ren plastbunke - den kan värmas upp och användas igen nästa gång du ska göra gräddbullar eller något annat med chockladtopping.