Grönkålspaj med bacon
- 4 personer
Ingredienser
DEG- 3 dl vetemjöl
- 125 g smör
- 2 msk iskallt vatten
- 1 msk smör (till formen)
- 2 paket Tulip Bacon i skivor, 125 g
- 225 g grönkål
- 1 rödlök
- 1 msk smör
- 4 ägg
- 2 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 2 dl riven ost, t.ex. västerbotten eller prästost
- 1 dl valnötter, grovhackade
- Salt och svartpeppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Häll ner mjölet i en bunke och skär smöret i mindre bitar. Tillsätt och blanda snabbt samman till en smulig deg. Häll ner vattnet och blanda snabbt samman till en smidig deg. Plasta och låt vila i minst 30 minuter i kylen.
- Smörj en springform som mäter ca 24 cm i diameter med 1 msk smör. Tryck ut degen i formen. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i ca 10 minuter i mitten av ugnen tills pajskalet fått lite färg.
- Strimla baconet och grovhacka grönkålen. Skala och skiva löken.
- Hetta upp en stekpanna och stek baconet tills det fått lite färg. Blanda ner smör och stek löken tills den mjuknat. Tillsätt hackad grönkål och fräs i ytterligare några minuter tills kålen mjuknat. Krydda med lite salt och peppar.
- Knäck ner äggen i en bunke och tillsätt grädde och mjölk, vispa samman och krydda med lite salt och peppar.
- Fyll pajskalet med hälften av den rivna osten och kålblandningen. Häll över äggstanningen och toppa med resten av osten och hackade valnötter. Grädda i mitten
av ugnen i ca 40 minuter tills pajen fått fin färg och är genomgräddad.