Krämig risottomed baconlindade kycklinglår
- 45 min
- 4 personer
Ingredienser
Kyckling & Bacon- 250 g Tulip skivat bacon
- 8 stora kycklingklubbor
- 4 msk barbequesås
- Salt & peppar
- 350 g risottoris
- 2 dl vitt vin
- 50 g smör
- 75 g parmesanost
- 1 st citronskal
- 1 st stor lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 3 msk olivolja/rapsolja
- 1,5 l kycklingbuljong
- Salt & peppar
- Persilja
Gör så här
Kyckling och bacon
- Ta bort skinn och brosk från änden på kycklingklubborna så att endast ben syns. Skär av den yttre delen av benet.
- Krydda låren med salt och peppar och linda in varje lår i två skivor bacon. Om det behövs, använd några tandpetare för att hålla ihop baconet.
- Lägg kycklinglåren på en plåt med bakplåtspapper och grädda låren i ugnen på 200°C i ca 18-20 min.
- Valfritt - Pensla låren när halva tillagningstiden gått med lite barbecuesås som kommer att karamelliseras under den sista tiden i ugnen.
Risotto
-
- Hacka lök och vitlök och fräs i en stor stekpanna med lite smör och olja på medelvärme. Löken ska bli glansig och mjuk utan att ta färg. Koka upp buljong i en kastrull.
- Lägg i risottoriset i pannan och stek riset i några minuter.
- Tillsätt vitt vin, rör om och låt vinet koka bort.
- Tillsätt lite buljong i taget och rör ner risotton hela tiden. Tillsätt mer buljong och upprepa tills buljongen är slut och riset är färdigt. Det tar cirka 20 minuter.
- Tillsätt slutligen riven parmesanost, den sista smöret, lite bredbladig persilja, krossad svartpeppar och rivet citronskal. Krydda risotton med salt och eventuellt peppar.
- Lägg kycklingen ovanpå risotton så att risotton kan suga upp lite av den läckra kycklingjuicen.
- Garnera till sist med riven parmesanost. Smaklig måltid!