Kroppkakor med fläsk
Ingredienser
- 700 g mjölig potatis
- 1 dl potatismjöl
- 3 äggulor
- 50 g smör
- 1 tsk salt
- 375 g Tulip Stekfläsk
- 1 gul lök
- 1 kruka bladpersilja
- kyddpeppar
- rårörda lingon
Gör så här
Skala och koka potatisen. Pressa när den är mjuk rakt igenom. Låt svalna. Tillsätt sedan potatismjöl, äggulor. Smör och salt. Blanda tills du har en deg som känns lättjobbad. Ställ åt sidan.
Stek bacon och lök i smör. Häll av eventuellt överblivet fett. Tillsätt malen/stött kryddpeppar och bladpersilja.
Använd en stor kastrull och koka upp vatten. Tillsätt någon matsked salt. Forma sedan små bollar av degen. Tryck en fördjupning i mitten av bollen med tummen, men se till att det inte blir för tunt. Fyll gropen med fyllning. Vik ihop och se till att bollen är slät och inte har några hål – då spricker den vid kokning. Platta till bollen lite.
Bryn smör och stek eventuellt mer fläsk till servering.
Lägg några kroppkakor åt gången i det sjudande vattnet – de är klara när de flyter upp till ytan.
Servera med brynt smör, bacon och lingon – notera att kroppkakorna inte kan varmhållas någon längre tid.
Tips
Överblivna kroppkakor kan stekas dagen efter