Recept på mustig levergryta med bacon – Tulip

Levergryta med bacon

(4 st) Mitt betyg: 0

Levergryta med bacon

  • 4 personer

Ingredienser

  • 2 paket Tulip Bacon i skivor, 125 g
  • 400 g kalvlever
  • 2 msk vetemjöl
  • schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk socker
  • 1 msk kapris
  • Salt och svartpeppar
  • Kokt potatis
  • Finhackad persilja
  • Haricots verts
Skriv ut recept

Briljera i köket genom att laga vår levergryta med bacon! Det är inte alla som vågar sig på lever nu för tiden, men det är faktiskt en riktig delikatess. Tillsammans med salt bacon och knaprig kapris får du till en riktigt mustig och härlig gryta.

Lever är både billigt och nyttigt. Det innehåller bland annat D-vitamin som vi behöver extra mycket under den mörka delen av året. Till vår levergryta med bacon använder vi kalvlever som är både mör och mild i smaken.

Levergrytan tillagas enkelt i stekpanna, gärna med lite högre kanter så blir det enklare att få plats med alla ingredienser. Stek gärna levern först så blir det lättare att få till den där gyllenbruna ytan du vill åt. Sedan lägger du upp det på ett fat medan löken och baconet steks för att inte riskera att de blir torrt.

Servera vår levergryta med bacon tillsammans med kokt potatis som gärna får vara av lite finare kvalitet, till exempel fast delikatesspotatis, haricots verts som en krispig fräschör. Toppa med persilja innan servering både för syns och smakens skull. Hoppas det smakar!

Vill du prova på fler goda husmansrecept med bacon? Spana in Falukorv i ugn och Trattkantarellsoppa också!


Gör så här

  1. Skala och koka potatis.
  2. Skiva baconet i mindre bitar. Dela kalvlevern i centimetertjocka skivor. Vänd i vetemjöl och krydda med salt och peppar. Skala och finhacka löken.
  3. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek levern tills den är gyllenbrun på bägge sidor.
  4. Lägg upp på ett fat. Tillsätt lök och bacon. Fräs tills löken och baconet fått fin färg. Häll ner vinäger och socker och låt blandningen få ett uppkok. Lägg ner levern och tillsätt kapris.
  5. Koka upp vatten, lägg i haricots verts, dra ifrån plattan och låt stå 3 min.
  6. Toppa grytan med hackad persilja, servera med kokt potatis och haricots verts.