Quiche Lorrainemed bacon
- 2 t 30 min
- 6 personer
Ingredienser
MÖRDEG- 170 g kallt smör
- 250 g mjöl
- 1 tsk salt
- 1 st äggula
- eventuellt kallt vatten
- 2 frp bacon tärnat
- 200 g gruyère eller comté (ost)
- Olja
- 3 dl gräddfil eller vispgrädde
- 3 dl mjölk
- 3 st ägg
- Riven muskotnöt
- Salt
Gör så här
MÖRDEG:
- Skär smöret i små bitar.
- Smula smöret med mjöl och salt tills det blir som riven ost.
- Sätt ihop degen med 1 äggula och tillsätt kallt vatten om det behövs.
- Rulla degen till en boll, slå in den i plastfolie och ställ den i kylskåpet (minst 1 timme).
- Sätt ugnen på 200°C.
FYLLNING:
- Stek bacontärningarna i en mycket het stekpanna i lite olja tills de är krispiga och gyllene.
- Låt de stekta bacontärningarna rinna av på ett hushållspapper.
PAJSKALET:
- Ta ut mördegsdegen ur kylskåpet.
- Kavla ut mördegen.
- Klä pajformen (ca 23 cm i diameter) med mördeg och skär överflödig deg från kanten.
- Nagga mördegsdegen med en gaffel, täck mördegsdegen med bakplåtspapper.
- Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter mitt i ugnen.
- Ta ut pajformen ur ugnen.
- Riv osten grovt.
- Bred ost och bacon i pajskalet. Spara lite bacon till garnering till sist.
ÄGGSTANNING:
1. Rör ihop gräddfil med mjölk och ägg.
2. Strö över nyriven muskotnöt, salt och nymalen peppar.
3. Häll blandningen över bacon och ost i pajen. Sätt in pajen i ugnen och grädda färdigt (ca 25 minuter).
4. Låt pajen vila – den ska fortfarande vara varm när den serveras. Garnera med stekt bacontärning och persilja före servering.
5. Smaklig måltid!