Ryggbiff av kalvfilémed bacon, spetskål & champinjoner
- 1 t 30 min
- 4 personer
Ingredienser
- 125 g Tulip skivat bacon
- 2 kg ryggbiff av kalvfilé
- 8 st stjälkar färsk timjan
- 1 knippe körvel
- Salt & peppar
- 1 st spetskål
- 200 g portobellosvamp eller champinjoner
- 1 st citron
- 50 g parmesanost
- 8 msk lingonsylt
Gör så här
- Rensa köttet från senor och fett om det finns.
- Lägg ett snitt i ytterkanten på längden av steken.
- Krydda ryggbiffen med färsk timjan, körvel, salt och peppar och lägg på ett galler med en stekpanna under. Tillsätt en liter vatten i stekpannan.
- Värm ugnen till 200 °C och sätt in steken i ugnen i 10 min. Sänk sedan temperaturen till 85 °C och sätt en termometer i höger ben. Kärntemperaturen är inställd på 58 °C. Efter tillagningen vilar steken 10 minuter.
- Det som är kvar i stekpannan kokas ner till 3 dl och används som sås.
- Stek bacon krispigt i en stekpanna. Låt svalna på hushållspapper och skär sedan till mindre bitar
- Dela spetskålen på mitten och blanchera den i två minuter.
- Krydda och rosta hälften av portobellosvampen. Skär dem sedan i skivor och lägg ihop dem med spetskål.
- De sista svamparna skärs i papperstunna skivor och läggs upp över spetskålen och de stekta svamparna. Riv över lite citronskal.
- Strö knaperstekt bacon över spetskål och svamp.
- Riv parmesanost på ett rivjärn.
- Servera med lingonsylt. Smaklig måltid!