Sparrissoppa med bacon
- 4 personer
Ingredienser
- 125 g Tulip Bacon i skivor
- 2 knippe grön sparris
- 2 msk smör
- ½ purjolök, det vita
- 50 g bladspenat
- 1 dl vitt vin
- 2 dl grädde
- 5 dl vatten
- 1 tsk buljongtärning, grönsaks eller kyckling
- 2-3 msk god olivolja
- 1 tsk finhackad timjan
- salt och svartpeppar
Gör så här
- Stek baconet i en stekpanna utan fett tills det är frasigt och fått fin färg. Lägg över på hushållspapper att rinna av.
- Dela sparrisen i grova bitar. Rosta i en stekpanna med 1 msk smör tills de fått lite färg och mjuknat något.
- Lägg undan några blomknoppar till garnering.
- Strimla purjolöken och hetta upp resten av smöret i en kastrull och fräs purjolöken tills den mjuknat något utan att ta färg.
- Tillsätt spenat, sparris och häll ner vin, låt det få ett uppkok och tillsätt, vatten och buljong. Låt soppan koka under lock i 10 minuter.
- Mixa soppan slät med en stavmixer och häll ner grädde, låt den få ett uppkok och smaka av med salt och peppar.
- Servera i portionsskålar och toppa med bacon, sparrisknoppar och ringla över olivolja och finhackad timjan.