Viltgrytamed bacon
- 2 t 0 min
- 6 personer
Ingredienser
Bacon- 125 g skivat bacon
- Olja
- 750 g viltskött t.ex. hjort eller älg
- 1 msk baconfett
- 1 msk smör
- Salt
- Nymalen peppar
- 12 st krossade enbär
- 2 st lagerblad
- Timjankvistar
- 3 dl rödvin
- 3 msk tomatpuré
- 3 dl viltbuljong
- 1 st gul lök
- 100 g palsternacka
- 1 st morot
- 1 st purjolök
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 msk baconfett
- 3 dl grädde
Gör så här
BACON
- Stek baconskivorna i en mycket het stekpanna i lite olja tills de är krispiga och gyllene.
- Spara baconfettet i en skål och lägg de stekta baconskivorna på ett hushållspapper.
- Dela baconskivorna i bitar.
VILTKÖTT
- Skär viltköttet i tärningar.
- Stek köttet i 1 msk baconfett (spara en del till senare) i en stekpanna tillsammans med smör.
- Strö över salt och mal med peppar.
VILTGRYTA
- Lägg krossade enbär, lagerblad och timjankvistar i en gasbinda.
- Tillsätt köttet i pannan tillsammans med rödvin, tomatpuré och buljong.
- Tillsätt gasbindan med kryddor.
- Koka grytan under lock på låg värme tills köttet är mört (ca 50 minuter).
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Skala och skär palsternacka och morot i tärningar. Ansa och skär purjolöken.
- Fräs hackad lök och vitlök, palsternacka, morot och purjolök i 1 msk baconfett i en stor stekpanna 3-4 minuter.
- Ta bort gasbindan med kryddor och tillsätt de stekta grönsakerna till viltköttet.
- Tillsätt grädden. Smaka av med salt och mal med peppar.
- Låt det koka 3-5 minuter så att grönsakerna bevaras krispiga.
- Strö över färsk timjan och baconet.
- Servera med bröd, pasta eller potatis.