Hemmagjorda langosmed skinka, stenbitsrom, gräddfil och riven ost
- 1 t 0 min
- 10 personer
Ingredienser
- 1 pkt Tulip strimlad skinka
- 25 g jäst
- 3 dl ljummet vatten
- 90 g kokt potatis
- 7 dl vetemjöl special
- 1 tsk salt
- 1 dl vetemjöl till utbakning
- olja till fritering
- röd och svart stenbitsrom
- gräddfil
- riven ost
- 1 st rödlök
Gör så här
1. Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet.
2. Riv den kokta potatisen fint. Blanda mjöl och salt med potatisrivet. Vänd ner i vattnet och arbeta till en slät, ganska lös deg. Jäs i 40 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 16 eller 32 delar (för 10 port). Kavla ut och jäs bröden 10 minuter.
4. Hetta upp oljan till 180°C i en tjockbottnad kastrull och fritera bröden, 4 minuter per sida för stora langos, 3 minuter för mindre. Vänd dem efter halva tiden.
5. Låt svalna på galler med hushållspapper under.
6. Servera med strimlad skinka, gräddfil, finhackad rödlök, och en klick svart och röd stenbitsrom.